Παράγεται από τα άνθη της καστανιάς, που θεωρείτε ένα από τα καλύτερα δέντρα για την μελισσοκομια και είναι ευρέως διαδεδομένο στα βουνά της Ελλάδας. Το χρώμα αυτού του μέλι ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του, από ανοιχτό καφέ έως σκούρο καφέ και μαύρο. Είναι εξαιρετικά αρωματικό μέλι. Έχει ισχυρή, ελαφρώς πικρή και διαρκή γεύση. Το μέλι κάστανιας επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και ενεργεί ως στυπτικό σε ορισμένες περιπτώσεις δυσεντερίας. Έχει βρεθεί ότι έχει σημαντική αντιμικροβιακή δραστικότητα έναντι διαφόρων μικροοργανισμών όπως Staphylococcus, Enterococcus, Helicobacter pylori και των δύο ειδών Candida. Έχει επίσης στυπτικές, απολυμαντικές και θεραπευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες στην ουροδόχο κύστη. Αυξάνει επίσης την πνευματική διάυγεια.