Το μέλι κουμαριάς έχει σκούρο χρώμα, μέτρια πυκνότητα και πικρή γεύση. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι καλό για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει διαπιστωθεί ότι είναι διουρητικό και ανακουφίζει από το άγχος. Είναι καλό για το κυκλοφορικό και την καρδιά, κάνει καλό στα νεφρά και στον προστάτη. Περιέχει περισσότερα φυσικά αντιβιοτικά από άλλα είδη μελιού, καθιστώντας το μια προστατευτική ασπίδα για το σώμα από διάφορες ασθένειες. Οι θερμίδες που προσφέρει το μέλι στο σώμα είναι λιγότερες από άλλα (λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη) και έτσι συνιστώνται σε περιπτώσεις διατροφής καθώς και για διαβητικούς τύπου 2. Στην Ελλάδα το παράγουμε σχεδόν κάθε χρόνο στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική και είναι ένα ιδιαίτερα τονωτική τροφή για τους ανθρώπους αλλά και τις μέλισσες.